Snabblån

Så tar du snabblån när du behöver pengar snabbt
För den som behöver ta ett lån mycket snabbt, för att man råkat ut för en oförutsedd utgift eller kan göra ett riktigt klipp som man dock inte riktigt har råd med, är snabblån en mycket bra lösning. Ett snabblån kan du nämligen få mycket snabbt, ofta redan samma dag som du ansökte om det, så det går otroligt mycket snabbare än att ansöka om ett vanligt banklån.
Om du är intresserad av att ta ett snabblån, finns det dock en del saker som du bör känna till om just denna låneform, då den trots allt skiljer sig från de flesta andra låneformer ganska radikalt:

Snabblån kan endast tas på små belopp

Det är därför inte möjligt att ta väldigt stora snabblån, utan storleksmässigt rör det sig om lån på mellan 500 kronor till max. 6 000 kronor eller 8 000 kronor, även om det finns en del snabblåneföretag som kan låna ut 10 000 kronor, men de är ganska få, och dessutom är det inte helt säkert att man kan låna de större summorna som helt ny kund, då de flesta snabblåneföretag endast erbjuder större lån åt kunder som redan lånat av dem tidigare.

De vanligaste snabblånesummorna ligger på 3 000 kronor till 4 000 kronor, så är det ett lån i den storleksordningen du vill ha, kan ett snabblån dock vara en bra lösning.

Ta ett snabblån hos följande företag:

Lånet ska betalas tillbaka snabbt

De flesta snabblån har nämligen en återbetalningstid på 30 dagar, även om det även finns snabblån med både kortare och längre återbetalningstider. (T.ex. finns det snabblån som ska betalas tillbaka på endast 14 dagar, vilket är den kortaste förekommande återbetalningstiden, samt lån som har en återbetalningstid på 60 eller till och med 90 dagar. Snabblån med en återbetalningstid som är längre än 90 dagar är dock mycket ovanliga)

Man ansöker per telefon eller via Internet

När man vill ansöka om snabblån behöver man med andra ord inte knalla in på en bank och ha att göra med en banktjänsteman, utan hela ansökningsförfarandet sköts med hjälp av din mobiltelefon, då man bland annat kan ansöka om snabblånet samt godkänna dess lånevillkor via sms. Det andra alternativet, för den som föredrar att inte göra detta via sms, är att ansöka via lånegivarens hemsida på Internet. Då behöver man inte alltid ha en mobiltelefon tillgänglig, utan det går att godkänna lånevillkoren t.ex. via Bank ID.
Priserna och villkoren skiljer sig åt väldigt mycket

Man kan lätt tro att alla snabblån skulle vara sig lika, men så är inte fallet, vare sig när det gäller pris eller villkor. Därför är det alltid viktigt att jämföra både priser och villkor innan man tar ett snabblån, så att man inte betalar för mycket eller accepterar dåliga villkor av ren okunskap. Om det är första gången du ska ta ett snabblån, kan en sådan jämförelse dock kännas svår att göra på egen hand, och i så fall rekommenderar vi så kallade lånejämförelsetjänster, som gör jämförelsen åt dig. En snabblånejämförelsetjänst hittas enkelt med hjälp av sökmotorer och de fungerar i praktiken så att de listar alla de tänkbara alternativen för dig i prisordning. På så vis blir det mycket lätt att se vilket lån som egentligen är mest förmånligt, rent prismässigt. Tänk dock på att när du använder en sådan jämförelsetjänst, så måste du alltid komma ihåg att jämföra villkoren på de snabblånealternativ som intresserar dig manuellt, eftersom jämförelsetjänsterna inte alltid gör dessa jämförelser åt dig.

Snabblån snabbt och enkelt lån

Man betalar ingen ränta på snabblån
Detta kan kännas ovant för den som främst tagit vanliga banklån, där man ju betalar en ränta för lånet man tar, tidigare. Men när det gäller snabblån så är de faktiskt räntefria. Givetvis innebär detta dock inte att lånen är avgiftsfria, för istället för ränta så betalar man nämligen någon slags avgift, som ofta går under beteckningen uppläggningsavgift, administrationsavgift eller liknande, för lånet. Just för att det inte gäller räntor på snabblånen tycker dock en del att det är svårt att jämföra priser på dem, men även för detta finns det en smidig lösning, och det är att titta på den effektiva räntan på lånet. Denna måste nämligen anges enligt lag, och den räknar med alla avgifter och kostnader på lånet.

Om man inte sköter sitt snabblån, kan det bli dyrt

Skulle du betala tillbaka ditt snabblån för sent eller ha andra problem med återbetalningen, läggs nämligen extra avgifter till på lånet. Man bör med anledning av detta alltid räkna på att man har möjlighet att betala tillbaka snabblånet man tar inom utsatt tid, innan man ansöker om ett snabblån.

Olika snabblåneföretag ställer olika krav på låntagarna

Detta innebär att den som t.ex. har en betalningsanmärkning kan få snabblån hos en del lånegivare, men inte hos andra. Detta beror på att varje låneföretag har rätt att sätta vilka krav de vill på låntagarna. Det finns dock snabblåneföretag som specialiserat sig på att ge snabblån även åt dem som kan ha svårt att få det på annat håll, t.ex. just dem som har betalningsanmärkningar, mycket låg inkomst, och så vidare.

De flesta snabblåneföretag ställer dock följande krav som måste uppfyllas för att ett snabblån ska kunna beviljas:

  • Låntagaren måste vara myndig, det vill säga minst 18 år gammal. (Ibland även äldre)
  • Låntagaren måste vara bosatt i Sverige.
  • Låntagaren måste ha en viss inkomst.
  • Om du vill veta vilka krav ett visst snabblåneföretag ställer, är det bästa i regel att gå in på deras hemsida, för där brukar man kunna hitta information om detta, eller kontakta deras kundtjänst och fråga om detta.

Snabblånet betalas ut till ditt bankkonto

Ett snabblån betalas alltid ut till det bankkonto man själv anger som låntagare. Du kan därför välja helt fritt vart du vill ha pengarna. Se dock till att ha hela bankkontonumret tillgängligt när du ansöker, eftersom detta kommer att efterfrågas av lånegivaren, för att spara tid.
Många lånegivare kan betala ut snabblånet redan samma dag som man ansöker, förutsatt att man har ett konto hos någon av de större bankerna, som de ofta har en direkt uppkoppling till. Om man dock är kund hos en mindre, mer nischad bank, kan det dock ta lite längre tid.