Mikrolån

Mikrolån har nog de flesta hört talas om, men vad är egentligen mikrolån, är det bra att ta dem, och vad skiljer dem från andra lån? Detta ska vi försöka svara på i denna artikel, för att du ska få en bättre överblick av detta nya och spännande lånefenomen.

Vad är mikrolån?
Mikrolån kallas även för snabblån, smslån samt konsumentkrediter, och det är särskilda små lån som kan tas mycket snabbt, och med en kort återbetalningstid. Just med anledning av att så väl belopp som villkor skiljer sig från de flesta andra vanliga lånetyper, är mikrolån därför en helt egen låneform.

Ta ett mikrolån hos ett av följande företag:

Vem passar mikrolån?
Ett mikrolån passar den som behöver låna en mindre summa, från 500 kronor upp till några tusenlappar bäst, eftersom mikrolån i alla fall idag inte kan tas på hur stora belopp som helst. Istället finns det övre beloppsgränser på hur mycket man kan låna, som hos de flesta mikrolåneföretag ligger på mellan 4 000 kronor till 6 000 kronor, men detta varierar även något beroende på vilket företag man lånar av. (Det finns t.ex. även låneföretag som har en övre gräns på 10 000 kronor för mikrolån, men dessa är ganska ovanliga)
Dessutom är de endast ett bra val för den som vet att han eller hon kan betala tillbaka lånet relativt snabbt. Detta beror på att ett mikrolån har en kort återbetalningstid som sagt, på mellan 14 dagar till 90 dagar, dvs. 3 månader. Om man inte kommer att få mer pengar inom kort, är därför inte mikrolån ett bra alternativ.

Hur ansöker man om mikrolån?
Det beror lite på vem du vill låna av, eftersom alla lånegivare har sina egna rutiner för detta. De flesta lånegivare erbjuder dock ansökan via Internet (via särskilda ansökningsformulär) samt via sms (dvs. att man skickar in sin låneansökan via sms). Båda ansökningssätten är mycket smidiga och går snabbt, men för att veta hur ett visst mikrolåneföretag vill att du ansöker, måste du gå in på deras hemsida och ta reda på detta. Detaljerade instruktioner för ansökan brukar nämligen finnas direkt på deras hemsida.

Mikrolån
I regel brukar dock förloppet se ut så här:
Du letar upp uppgifterna om hur du ansöker, och skickar sedan in en ansökan, antingen per sms eller via ett nätformulär. Lånegivaren får då din ansökan, och behandlar den (ofta mycket snabbt, eftersom detta även kan göras maskinellt). Därefter får du ett lånebesked, antingen per sms eller per e-post, ofta beroende på hur du har ansökt, och får godkänna villkoren. I detta skede är det därför bra om du redan läst villkoren, för att detta ska gå så snabbt som möjligt.

I samband med att du godkänner lånevillkoren för det mikrolån du ansökt om, får du även ange vart du vill att pengarna ska betalas ut. Du behöver därför även ha kontonumret på det bankkonto som du vill ha lånet utbetalt till, tillgängligt i detta skede.
När du godkänt lånevillkoren samt gett lånegivaren ditt kontonummer, betalas lånesumman ut till detta konto. Ofta går detta mycket snabbt, vilket innebär att lånet faktiskt kan utbetalas redan samma dag som du ansökte om det.

Vad kostar mikrolån?
Även detta beror, inte helt överraskande, på av vem du lånar, då varje lånegivare fritt får sätta sina priser, vilket gjort att prisvariationerna på olika mikrolån är ganska stora. I regel betalar man dock inte ränta på ett mikrolån, som man gör på de flesta andra lån, utan istället betalar man någon form av avgift, t.ex. en uppläggningsavgift eller administrationsavgift för lånet. När man vill ta och jämföra flera olika mikrolån mot varandra är det därför den så kallade effektiva räntan på lånet som man ska titta på och jämföra.

Hur hittar man det bästa mikrolånet?
Ett bra sätt för att hitta det mest förmånliga mikrolånet, åtminstone rent prismässigt, är att använda en automatisk jämförelsetjänst för detta. Det finns flera sådana jämförelsetjänster att välja mellan på nätet, och de hittas enkelt med hjälp av sökmotorer, så om du känner dig osäker på om du kan hitta detta på egen hand eller inte, använd gärna en sökmotor för att leta upp en. En bra jämförelsetjänst kan nämligen spara dig både en hel del pengar och tid!

Vad är nackdelarna med mikrolån?
Eftersom mikrolån kritiseras ganska hårt av en del, undrar du förstås om det inte även finns negativa sidor med mikrolån. Därför ska vi här försöka bemöta några av de vanligaste invändningar som folk brukar ha mot denna låneform.

För det första säger en del att mikrolån skulle uppmuntra sitt oansvarigt lånande och impulsköp, då mikrolån är så lättillgänliga. När det gäller denna kritik så stämmer detta faktiskt, men glöm inte att detta även är något du själv kan förebygga, genom att tänka igenom om du verkligen behöver ta lån eller inte. Låna aldrig pengar om det inte är nödvändigt, och säkerställ även att du faktiskt kan betala tillbaka lånet inom utsatt tid, innan du ansöker om ett mikrolån. Den vanligaste anledningen till att folk hamnar i så kallade lånefällor är nämligen att de inte funderat särskilt mycket på återbetalningen i samband med att de tog lånet.

Det hävdas även att mikrolån skulle vara dyra. Och visst kan det verka så, om man jämför den så kallade effektiva räntan på ett mikrolån med den effektiva räntan på ett annat lån, t.ex. ett bolån. Men tänk på att mikrolån inte är tänkta att tas på lika långa tider, så även om andra lånetyper kan bli billigare, måste man hålla på och betala av på dem mycket länge, vilket ju inte är så trevligt.

Dessutom skiljer som sagt priserna på mikrolån en hel del, så är det prisaspekten man oroar sig för, går även detta att lösa genom att man helt enkelt jämför lånen och deras priser ordentligt innan ansökan.

Om det dock är så att något med mikrolån som stör dig, så får du inte glömma att det även finns många andra lånetyper att välja på, även om de flesta av dem inte kan tas lika snabbt som ett mikrolån. Så om du tror att ett mikrolån kanske inte är det bästa valet för dig, är det bara att leta vidare!